KAZO-PLAN Bt. 8900 Zalaegerszeg, Berzsenyi u. 17. Tel.: +36 92 950 540, +36 20 389 4948  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

Energetikai tanúsítvány

 

 

 

Mi az az Energetikai tanúsítvány?

Az Energiatanúsítvány egy olyan minősítési dokumentum, amelyből az ingatlan energiafogyasztását tudhatjuk meg. Az energiafogyasztás mértéke fogja meghatározni, hogy milyen besorolású lesz az ingatlan energiatanúsítványa.

Mivel az ingatlanpiacon a lakásvásárlás teszi ki az adásvételek mintegy 70%-át, lakás zöldkártya néven is szokták emlegetni, noha az energetikai tanúsítvány minden típusú ingatlanra kiállítható.

 

Mire jó a Lakás zöldkártya?

Az ingatlanvásárló az Energetikai tanúsítvány / Lakás zöldkártya alapján információt kaphat az ingatlan energia felhasználásáról és ennek alapján a várható fenntartási költségeiről is. Az ingatlan tulajdonosoknak tehát érdeke, hogy minél jobb besorolású legyen az épület energiatanúsítványa, mert ezzel növelheti annak piaci értékét.

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30) Kormány rendelet alapján összefoglalva az energiatanúsítványról:

 

Energiatanúsítvány 2012. január 1-jétől kötelező:

  • minden új építésű ingatlanra
  • minden ingatlan eladásnál
  • 1 évet meghaladó bérbeadásnál (2012. június 1-jétől 2015. december 31-ig csak akkor kötelező új bérleti szerződések esetében az energetikai tanúsítvány, ha a bérleti szerződés egy teljes épületre szól.)
  • 100 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

 

Energetikai tanúsítvány nem kell:

  • az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre.
  • az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre.
  • hitéleti rendeltetésű épületre.
  • a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre.
  • ahol a belső technológiából származó hőnyereség nagyobb, mint 20 W/m2
  • huzamosabb emberi tartózkodás célját szolgáló sátorszerkezetekre.

 

Energiatanúsítvány érvényessége:

Az energiatanúsítvány érvényességi ideje 10 év. Viszont ha az épületben az energiafogyasztást befolyásoló felújítás történik, pl.: nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés, homlokzatszigetelés stb. akkor érdemes új energiatanúsítványt készíteni, mert így jobb besorolású lesz az ingatlan és többet érhet a piaci értéke.

 

Energiatanúsítvány Kategóriái (besorolásai):

 

 

Energiatanúsítvány ára:

A lakás zöldkártya kiállításra, tanúsításra a rendelet szerint 5500 Ft / óra rezsióradíj számolható el, és egy épületre maximum 2 óra. Ezen felül elszámolhatók a számlával igazolt kiadások, pl.: utazás, fénymásolás, stb., valamint egyéb számlával nem igazolható költségátalány a díj legfeljebb 10%-áig. Ezek a tanúsítás alapköltségei, ha a törvényben előírt minden adat, számítás, alaprajz, műszaki vezetői nyilatkozat rendelkezésre áll.

Amennyiben ezek a dokumentumok hiányosak és ezért külön számítást, rajzot kell készíteni – vagyis nem csak a meglévőket kell ellenőrizni, és azok alapján kiállítani a tanúsítványt - akkor a többlet költségeket 5500 Ft-os rezsióradíjon számolhatja el a tanúsító.

 

Energiatanúsítvány Ajánlása:

Minden energiatanúsítvány tartalmaz ajánlási részt, melyeket C kategóriánál rosszabb energiaosztályú épületeknél kötelező a tanúsítónak kitöltenie. Ez tartalmazza a szükséges beruházási javaslatokat (pl.: nyílászáró csere, fűtés korszerűsítés, homlokzatszigetelés stb.) melyekkel jobb energiaosztályba sorolhatjuk épületünket.

 

Energiatanúsítványhoz kapcsolódó jogszabályok:

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet
az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet
az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról

176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet
az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

Partnerek